GSM

Inleiding

Voordat ik vertel welke telefoon ik zelf heb, zal ik eerst uitleggen waar ik persoonlijk vooral op let bij het kopen van een mobiele telefoon. Ik zal beginnen door te vertellen waar ik mijn toestel voornamelijk voor gebruik.

  • Bellen en smssen
  • E-mail
  • Agenda
  • Navigeren
  • Internet

Ondanks dat ik in het bezit van een smartphone zullen de eerste twee activiteiten toch 80% van het gebruik van mijn telefoon zijn en ik denk dat het voor de meeste mensen geldt. Natuurlijk gebruik ik mijn telefoon ook als wekker en speel er een incidenteel spelletje mee, maar dit is in vergelijk met de andere activiteiten te verwaarlozen.

Abonnement

Ik probeer zelf altijd een een-jarig abonnement te nemen. Bij de huidige marktontwikkelingen begint het bij mij al vrij snel te kriebelen om een nieuw mobieltje aan te schaffen. Het lijkt vaak voordeliger om een twee-jarig abonnement te nemen, maar als je zelf redelijk zuinig bent op je toestel, dan kan je hem vaak na een jaar voor een goede prijs weer op marktplaats verkopen, waardoor je eigenlijk de meerprijs die je betaalt weer terugverdient. Er zijn veel mensen op zoek naar tweedehands mobieltje die nog in goede staat is en het is vaak niet moeilijk om je mobieltje te verkopen.

Ik gebruik bij het zoeken naar de voordeligste aanbieding de Pricewatch van Tweakers.net. Deze vergelijkingssite geeft je een inzicht in wat de telefoon online zal kosten. Handig is ook dat je de gemiddelde kosten per maand over de gehele looptijd kan zien. Daarnaast zijn ook de beoordelingen van het product zelf en de verschillende webshops te zien waar een aanbieding te koop is. Het is natuurlijk niet onbelangrijk om je aankoop in een betrouwbare winkel te kopen. Vergeet niet om het juiste abonnement bij je belgedrag te kiezen en verken bij de verschillende providers welke bundels eventueel voordelig voor je uit kunnen vallen. Zo heb je bijvoorbeeld bij T-mobile de module Family waarmee je naar een zestal nummers (alleen T-Mobile) voor €14,95 gratis kan bellen smsen en ook gebeld en gesmsd worden. Dit kan dus voordelig uitpakken mocht je veel naar een bepaalde aantal nummers bellen.

Besturingssysteem

Ik heb zelf gekozen voor Android van Google. Op dit moment ben ik in het bezit van mijn tweede Adroid toestel. In het verleden heb ik ook een viertal Symbian toestellen gehad en ook deze bevielen prima moet ik zeggen. Over het algemeen bevalt Android mij zeer goed. Ik gebruik over het algemeen veel Google applicaties zoals Gmail en Calendar en Reader. In Android zijn deze ook goed geïntegreerd. De android market is volwassen en biedt een grote keuze aan apps. Daarnaast is Android op sommige punten beter aan te passen naar je eigen smaak met bijvoorbeeld widgets. Ook de koppeling van je contacten met Facebook waardoor je meteen een foto bij de contacten hebt is een van de pluspunten. Een minpunt vind ik persoonlijk die email applicatie die minder goed overweg kan met niet Gmail accounts.

De grote vrijheid die producenten van telefoons hebben werkt deels in het nadeel van Android in vergelijking met bijvoorbeeld de Iphone en de Blackberry waar de producent van de software ook de hardware ontwerpt. Je merkt soms dat de hard- en software wat minder goed op elkaar afgestemd zijn waardoor je soms in de applicatie markt goed moet kijken of een programma wel geschikt is voor je telefoon. Ook is het niet altijd zeker dat een software update van Android zelf beschikbaar zal zijn voor je telefoon, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Iphone waar alle telefoons geüpdatet worden naar de laatste versie. Persoonlijk ben ik geen fan van iTunes en beschouw ik het ook als een nadeel dat je iTunes per se nodig hebt om met een iPhone te werken.

Hardware

Iets waar je heel goed over na moet denken bij de aanschaf van een smartphone is de aanwezigheid of eigenlijk de afwezigheid van een fysiek toetsenbord. Hoe je het ook wendt of keert een fysiek toetsenbord is in het gebruik fijner dan een touchscreen toetsenbord. Daarbij maakt het niet uit of je softwarematige hulp en correctie krijgt zoals Swype bij Samsung. Vooral voor mensen die veel sms’en of e-mails schrijven zal ik dan ook aanbevelen om een toestel te nemen met een fysiek toetsenbord. Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik het schrijven van een sms of e-mail uitstel of zelfs afstel omdat ik geen zin heb om het typen op mijn touchscreen. Gelukkig zijn er op dit moment enkele toestellen op de markt die een combinatie van touchscreen en fysiek toetsenbord bieden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.